Načítání...
KONTAKT ÚVOD
malá činka

NASLEDUJÚCE SÚŤAŽE

Olympia Weekend 2022

Las Vegas, USA


18.12.2022 0:00:00

admin@cvic.sk

malá činka

NAJČÍTANEJŠIE

Telesné typy - Ektomorf , endomorf , mezomorf
Prečítané: 71835×
 
Dnes si napíšeme niečo o základných telesných typoch človeka. Určite ste o ni...

Diéta „Rysovačka“!
Prečítané: 69170×
 
V tomto článku si napíšeme pár slov o diéte, čo nie je nič iné ako cielené zb...

Objemovka ! Jedálniček + Tréning
Prečítané: 67561×
 
Ak si myslíte že by som mal o takomto čase hovoriť skôr o rysovačke alebo o m...

Príprava Marka Wahlberga pre film Pain&Gain
Prečítané: 63582×
 
Určite ste film Pain & Gain už videli. Niektorý aj viackrát. Príbeh nebudem k...

Facebook logo Google+ logo twitter logo
 
 
 

ČLÁNKY

Úvod > Nezaradené > Pitie piva po tréningu ? Aký vplyv má pivo na rast svalov ?

Pitie piva po tréningu ? Aký vplyv má pivo na rast svalov ?

Aj tí najzapálenejší športovci si občas potrebujú odpočinúť.
 
Po večierku máte väčšinou maximálne opicu, ale po prepitom víkende si môžete všimnúť že pondelkový tréning (pravdepodobne tréning hrudníka) sa vám zdá ťažší.
 
 
Veľa ľudí si pochvaľuje pitie piva po tréningu, vraj pre jeho blahodárne účinky, ale nieje ľahké určiť aký vplyv v skutočnosti pivo má.
 
„Mlieko je pre deti, chlapi piju pivo!"
ARNOLD SCHWARZENEGGER
 
Niektoré výskumy ukazujú, že alkohol vie ovplyvniť mieru proteosyntézy – procesu, pri ktorom svaly rastú a opravujú sa. Ale vie jeden (alebo viac) drinkov po tréningu vážne odčiniť vašu drinu v posilňovni ? 
 

PIVO

 
Pivo, rovnako ako veľa športových nápojov, obsahuje sacharidy a elektrolyty.  Znamená to, že by mohlo nahradiť Gatorade a iné tekutiny ? Nie tak rýchlo.
 
Dve relatívne štúdie, publikované na túto tému, porovnali mieru pečeňovej proteosyntézy – detoxifikačné enzýmy produkované pečeňou – medzi ľuďmi, konzumujúcimi množstvo alkoholu. Zistilo sa, že miera proteosyntézy sa s množstvom alkoholu líšila. 
 
 
Proteisyntéza bola znížená o 24 percent po tom, čo ľudia vypili 71g čistého alkoholu (teda približne 5 pív). Viac menej sa neznížila, keď alkoholu bolo len 28g (čo znamená približne dve pivá).
 
V súčasnosti najrelatívnejšie štúdia zistili, že u 80kg človeka je svalová proteosyntéza potlačená po konzumácií ekvivalentu asi tak sedem pív. Stalo sa to aj pri konzumácií alkoholu po prijatí 25g proteinu. 
 
Hlad, čo po pití dostanete, vám v ničom nepomôže. Štúdie na zvieratách hovoria to isté, svalová proteosyntéza sa po injekciách etanolu u myší zastavila.
 
Celkovo teda dôkazy hovoria, že viac než 5 pív po tréningu môže narušiť svalový rast a zotavovanie. Štúdie s jedným pivom neexistujú, ale dôkazy hovoria, že pokiaľ na po tréningovom pive trváte, dve by vašej drine v posilňovni nemali nijak uškodiť.
 
Testosterón je pre svaly taktiež dôležitý. Čím viac ho prirodzene máte, tým ľahšie vidíte výsledky. 
 
Bolo taktiež dokázané, že nízke dávky alkoholu (80kg muž ~ 2 pivá) vedia zvýšiť hladinu testosterónu približne o 17%. Bohužiaľ také navýšenie nieje dostatočne znateľné pre zlepšenie svalového rastu.
 
Vyššie dávky alkoholu však testosteron potlačujú. Ľahko ho potlačujú dokonca stredné dávky alkoholu (3 alebo 4 pivá), čo by mohlo vašej snahe taktiež trochu uškodiť.
 

ZHRNUTIE

 
Milovníci piva si môžu oddýchnuť. Je potreba viacej výskumu, ale momentálne neexistujú dôkazy o tom, že by vám jedno alebo dve pivá po tréningu mali uškodiť. Pokiaľ na pive po tréningu trváte, nemusíte sa báť o hladinu testosterónu ani proteosyntézu. Len sa uistite, že sa z vašej odmeny za tvrdú prácu nestane večierok :).
 
Zdroj : http://dailyburn.com/life/fitness/post-workout-alcohol-muscle-growth/
Zdroj fotiek : http://www.musclemag.com/ (25. júla 2015)
 
 
 


KOMENTÁRE


© 2014 CVIC.SK | ÚVOD | KONTAKT | admin