Načítání...
KONTAKT ÚVOD
malá činka

NASLEDUJÚCE SÚŤAŽE

Olympia Weekend 2022

Las Vegas, USA


18.12.2022 0:00:00

admin@cvic.sk

malá činka

NAJČÍTANEJŠIE

Telesné typy - Ektomorf , endomorf , mezomorf
Prečítané: 71834×
 
Dnes si napíšeme niečo o základných telesných typoch človeka. Určite ste o ni...

Diéta „Rysovačka“!
Prečítané: 69165×
 
V tomto článku si napíšeme pár slov o diéte, čo nie je nič iné ako cielené zb...

Objemovka ! Jedálniček + Tréning
Prečítané: 67557×
 
Ak si myslíte že by som mal o takomto čase hovoriť skôr o rysovačke alebo o m...

Príprava Marka Wahlberga pre film Pain&Gain
Prečítané: 63580×
 
Určite ste film Pain & Gain už videli. Niektorý aj viackrát. Príbeh nebudem k...

Facebook logo Google+ logo twitter logo
 
 
 

ČLÁNKY

Úvod > Zahraničné > Prvý víťaz Mr. Olympia - Larry Scott

Prvý víťaz Mr. Olympia - Larry Scott

Keď sa povie Mr. Olympia mnohí si predstavia najprestížnejšiu súťaž v kulturistike. Úplne prvý víťaz tejto súťaže pochádza z U.S.A. je prezývaný "The Legend" s váhou 95kg a 52cm bicepsami vyhral nejednu súťaž. Je to Larry Scott. 

Keď bol Larry na vrchu svojej kariéry pred vyše 40timi rokmi vážil 95 kg a jeho bicepsi mali 52 cm (!). „Moje ruky sa tak zväčšili, že som ich
s ťažkosťou udržal. Stále ma od nich boleli trapézy." Jeho ruky bol mohutné a povestné po celom okolí.

Ako je možné, že Larry dosiahol taký skvelí objem a predovšetkým taký tvar bicepsu ? Keď si pozeráte jeho fotografie zväčša je zastihnutý v bicepsovej pozícií.

Dodnes má skvelé bicepsy. Na fotografií z roku 2007 môžeme vidieť akú má formu. V 70tich rokoch vyzerá naozaj slušne. Nehovorí sa pre nič za nič že posilňovanie omladzuje.


Keď šiel v roku 1946 na exibíciu G. Eifermana a S. Reevesa mal šťastie a zoznámil sa zo Steevom Reevsom. Larry bol fascinovaný jeho veľkými svalmi a opýtal sa ako ich získal. Steve odpovedal "činkami a jednoručkami" to bolo po prvý krát čo sa Scott zoznámil s kulturistom a kulturistikou. Bol to zlom v jeho živote.

"Trénoval som celé telo po štyri série a zo zvyšovaním váhy, taký tréning je vyčerpávajúci. Pracujem osem hodín denne. Po večeroch študujem a trénujem od 90 do 120 minút."

 

Medzi rokmi 1960-62 prežil Larry v Kalifornii, venoval sa stále štúdiu a pravidelnému tréningu. Zoznámil sa s V. Girondou, majitelom posilovne v North Hollywoode. "Keď som za Girondou prišiel prvykrát, bol som známi z niekoľko časopisov, a preto som si myslel že ma okolie dobre poznáva." Vošiel som do posilovne a sebavedomo som povedal: "Ahoj, ja som Larry Scott!" Gironda vstal pozrel sa namňa a povedal: "A čo má byť?" To bolo naše prvé zoznámenie.

Vinciho posilovňa bola v tej dobre jedinou posilovňou v ktorej sa dalo poriadne cvičiť. Preto sa Larry stal členom tejto posilovne. "Trvalo niekoľko rokov kým som sa od Girondy naučil všetko o strave, tréningu a pózovaní." Dodnes sme zostali priatelia.

Na súťaži Mr. Los Angeles vážil 76 kg bol výborne tvarovaný a symetrický. Neskôr s váhou 78 kg získal tituli Mr. Southern,California a Mr. California. V spolupráci s Girondou sa Larry rýchlo zlepšoval. Netrvalo dlho a vážil 90 kg s a obvod bicepsu mal 51 cm.

Aby pokračoval s kulturistickej kariére musel odísť do New Yorku, kde vyhral IFBB Mr. America 62. Rok nato vyhral Mr. Universe.

"Prišiel som na to, že pre rast svalov je nutná konzumácia bielkovín. Začal som jesť vaječné bielke a pribral som desať kíl."

 

V 50. rokoch nevychádzal žiadny poriadny časopis, ktorý by všetkých kulturistov spájal a propagoval tento šport. Ľudia sa v minulosti dívali na kulturistov, ako na ľudí ktorý chcú mať väčšiu silu než ostatní, aby mohli mlátiť ľudí okolo seba. Aj dnes sa môžeme stretnúť s touto myšlienkou.

"Keď Larry prvý krát prišiel do mojej posilovne, vypadal ako obyčajný chlapec, ktorý si ide ku mne zacvičiť. Nikto ho netypoval na budúcu hviezdu ktorý zvíťazí na Olympií. Bol veľmi drobný a mal úzke ramená."spomína Gironda

Najsilnejšou zbraňou Larryho boli jeho ruky. On ich však nerád cvičil. Jeho najobľúbenejšia partia boli lýtka. Cvičil ich stále,. Po odcvičení lýtok v posilovni často vychádzal za posilovňu kde bol strmi kopec, do ktorého vystupoval s jednoručkami v rukách.

Tréningy Larryho Scotta zaberali v týždni šesť dní. Dokonca trénoval aj v deň svojej svatby ! Dokázal si počas celého tréningu udržať neskutočnú koncentráciu. Nikdy sa nenechal ničím ovplivniť a vyrušiť od cvičenia. Keď cvičil, vytvoril si svoj tréningový svet, do ktorého nikoho nepustil. Neustále nacvičoval pózovanie, v každej chvíli a kdekoľvek. S pózovaním a tréningom mu vždy pomáhal Vinc Gironda.

Na jeho bicepsy sa nikdy nezabudne, ale nielen na ne ale aj naňho. Aký bol a čo dosiahol si budeme ešte dlho pripomínať.

Zdroje: Ronnie.cz, Google

Nahoru

 
 
 


KOMENTÁRE


© 2014 CVIC.SK | ÚVOD | KONTAKT | admin