Las Vegas, USA
admin@cvic.sk
Čo mám jesť? To je najčastejšia otázka, na ktorú sa nás ľudia pýtajú v mailoch alebo správach na internete. Čo má obsahovať chladnička kulturistu, alebo jednoducho človeka, ktorý sa chce zdravo stravovať a chce podporiť nárast svalov?
V nasledujúcom článku sa vynasnažím rozpísať niekoľko potravín, ktoré by nemali chýbať v žiadnej chladničke, poprípade v špajzy človeka čo cvičí.
Zdroje bielkovín:
1. Mäso – je základ, teda pokiaľ nie si vegetarián. Kuracie prsia určite nesmú chýbať v žiadnej chladničke alebo mrazničke. Bravčové, hovädzie, teľacie... každému podľa chuti. Mäso je super zdroj bielkovín, bez ktorých neporastieme.
2. Ryby – Ryby sú svojím obsahom hodnotných bielkovín, v tuku rozpustných vitamínov a minerálnych látok ideálnou potravou. Poznám ľudí, ktorí ryby nejedia vôbec. Svoj podiel má na tom iste aj ich cena. Možnosť na nákup čerstvých rýb často nemáme a tak sa musíme uspokojiť s mrazeným polotovarom, ktorý obsahuje dosť vody. Parádny zdroj bielkovín sú aj plody mora.
3. Vajcia - Vajíčka sú najlepším zdrojom proteínov pre kulturistov. Jeden bielok obsahuje 3,7 g bielkovín a iba 17 kalórií. Vaječný žĺtok má vysoký obsah cholesterolu, preto ho ľudia často zatracujú. Na druhej strane však žĺtok dodá telu cenné omega-3-mastné kyseliny. Táto kyselina je dôležitá pre správne fungovanie mozgu aj očí, ako i reguláciu hladiny tuku v krvi.
4. Mliečne produkty: môj obľúbený zdroj bielkovín, ktorý určite nesmie chýbať vo vašom jedálničku. .Tvaroh, jogurt, cottage a mlieko sú pomocníci v boji za väčšiu svalovú hmotu. Výbornými zdrojmi bielkovín sú aj kvalitné syry ako napríklad mozarrela.
Zdroje sacharidov:
1. Ovsené vločky - Ovsené vločky sú zdravé a zároveň ľahké jedlo, podporujú správne trávenie, čistia hrubé črevo od toxických látok. Sú ideálne na začiatok dňa. Pri príprave s vodou majú nízky glykemický index.
2. Ryža - Kulturisti sú najväčšími konzumentmi ryže, pretože je dobrým zdrojom sacharidov a kalórií. 100 gramov ryže obsahuje okolo 350 kalórií a 80 gramom sacharidov. Čo sa týka bielkovín, tých obsahuje zhruba 6 gramy a tukov len 0,1 gram. Má veľmi nízky obsah cholesterolu a sodíka. Okrem toho je ryža bohatá na vitamíny skupiny B a na minerálne látky a stopové prvky, najmä fosfor, draslík a železo.
3. Cestoviny – Sú výborným zdrojom sacharidov v objemovom období. Celozrnné cestoviny sú vhodnejšie ako obyčajné.
4. Zemiaky –Zemiaky patria medzi najvýznamnejšie poľnohospodárske plodiny. Obsahujú približne 24 % sušiny, z toho približne 75 % tvorí škrob a asi 2 % rozpustné cukry. Sú bohatým zdrojom vitamínu C a B a obohacujú telo draslíkom, magnéziom, fosforom a železom. Vyrovnajú sa diétnym potravinám aj počtom kalórií.
5. Ovocie – Je pre nás zdroj sacharidov, konkrétne fruktózy ktorá býva často zatracovaná nakoľko ju telo nedokáže okamžite využiť. Fruktóza sa môže premeniť na glykogén (predstavujúci zásobné sacharidy pre telo) iba v pečeni. Skutočný problém s fruktózou môže nastať hlavne vtedy, keď je pečeň už glykogénom zaplnená. Potom sa fruktóza dokáže veľmi ľahko premeniť na tuk. Preto by sa malo konzumovať najmä v období po tréningu, pred tréningom alebo ráno.
Zdroje tukov:
Mononenasýtené a polynenasýtené tuky, pre nás tiež známe ako dobré tuky. Obsahujú ich potraviny:
• Olivový olej
• Repkový olej
• Slnečnicový olej
• Arašidového oleja
• Sezamový olej
• Avokádo
• Olivy
• Orechy (mandle, arašidy, orechy Macadamia, lieskové, pekanové orechy, kešu)
• Arašidové maslo
• Sójový olej
• Kukuričný olej
• Vlašské orechy
• Slnečnice, sezamu a tekvicové semienka , ľanové semienko
• Tučné ryby (tuniak, losos, makrela)
Vyhýbal by som sa zlým tukom ktoré nájdeme napríklad v:
• Masť
• Pečivo, sušienky, šišky, dolky, koláče, pizza
• Balené potraviny, občerstvenie (sušienky, popcorn, hranolky)
• Margarín
• Rastlinné maslá
• Vyprážané jedlá (hranolky, vyprážané kuracie mäso, kuracie nugety, obaľované ryby) atď...