Las Vegas, USA
admin@cvic.sk
Už máme skoro mesiac po Vianociach, objemovka už pomaly končí (teda aspoň mne), tak som sa rozhodol napísať pár bodov k potravine, ktorá mnohým z nás spôsobuje vrásky na čele a nedokážu sa jej vzdať. Reč je o cukre, s ktorým isto nie ste kamaráti, pokiaľ váš cieľ je schudnúť.
Cukor je prírodné sladidlo, z chemického hľadiska je to takmer čistá sacharóza (minimálne 99,8 %), teda disacharid zložený z jednej molekuly glukózy a jednej molekuly fruktózy. Viem, že niektorí ľudia si myslia, že cukor je prírodný, ale to nie je pravda. Pred 400 rokmi cukor ako taký totiž neexistoval. Jediná chuť ktorá sa dokázala priblížiť cukru, bol pravý med.
Pred 100 rokmi bola priemerná ročná spotreba cukru na jednu dospelú osobu necelé 2 kilá. Dnes je to v priemere cez 68kg. Pri ľuďoch, ktorí však radi maškrtia, je táto spotreba v priemere až neuveriteľných 134kg z rok!
Fyziologicky je chuť na sladké spôsobená rozkolísanou hladinou cukru v krvi. Ak nám táto hladina náhle klesne, telo si začne vyžadovať prísun rýchlej energie (preto mnoho ľudí často siaha po sladkostiach). Veľkým výkyvom hladiny krvného cukru zabránime najmä pravidelnou a vyváženou stravou s nízkym, maximálne so stredným glykemickým indexom.
Naopak prísun sladkostí nám zas hladinu cukru pekne rozkolísa. Hladina cukru v krvi sa zdvihne a dôjde k vylučovaniu inzulínu, ktorý cukor následne zníži. V dôsledku tohto kolotoča skončíme prejedaním sa sladkými jedlami.
Aby ste dokázali chuť na sladké kontrolovať dodržiavajte týchto pár bodov:
1. Dostatok spánku
2. Vyhýbajte sa stresu
3. Nehladujte