Načítání...
KONTAKT ÚVOD
malá činka

NASLEDUJÚCE SÚŤAŽE

Olympia Weekend 2022

Las Vegas, USA


18.12.2022 0:00:00

admin@cvic.sk

malá činka

NAJČÍTANEJŠIE

Telesné typy - Ektomorf , endomorf , mezomorf
Prečítané: 72047×
 
Dnes si napíšeme niečo o základných telesných typoch človeka. Určite ste o ni...

Diéta „Rysovačka“!
Prečítané: 69300×
 
V tomto článku si napíšeme pár slov o diéte, čo nie je nič iné ako cielené zb...

Objemovka ! Jedálniček + Tréning
Prečítané: 67762×
 
Ak si myslíte že by som mal o takomto čase hovoriť skôr o rysovačke alebo o m...

Príprava Marka Wahlberga pre film Pain&Gain
Prečítané: 63801×
 
Určite ste film Pain & Gain už videli. Niektorý aj viackrát. Príbeh nebudem k...

Facebook logo Google+ logo twitter logo
 
 
 

ČLÁNKY

Úvod > Doplnky > Kreatín – zázračný suplement

Kreatín – zázračný suplement

Kreatín – zázračný suplement

Čo je kreatín?

Kreatín je chemická látka, ktorá sa nachádza v ľudskom tele, najmä vo svaloch.  Kreatín je látka, telu vlastná. Určité množstvo kreatínu sa nachádza v rybách a červenom mäse. Pol kilogramu mäsa obsahuje asi 2 gramy kreatínu. Denná potreba kreatínu sa u dospelého človeka pohybuje okolo 2 gramov.  Kreatín sa však vyrába aj v laboratóriách a ten je určený športovej populácii. Kreatín sa používa predovšetkým na zlepšenie výkonu a nárastu svalovej hmoty. Využívajú ho najmä silový športovci a atléti (šprintéri). Je vedecky dokázané, že užívaním kreatínu výrazne stúpa krátkodobá výbušná sila. Je veľmi rozšírený medzi kondičnými, ale aj profesionálnymi športovcami.

Aké účinky má kreatín?

Kreatín je látka, ktorá veľmi pozitívne ovplyvňuje výkonnosť organizmu, napomáha aj k nárastu sily a telesné hmotnosti. Kreatín sa podieľa na vytváraní energie pre pracujúce svaly, tým, že zvyšuje tvorbu adenozín triphosphate (ATP). Tým sa zvýši sila a tá má priamy vplyv na hypertrofiu svalstva. Toto energické krytie prebieha iba v prvých sekundách svalovej práce. Preto možno kreatín plne využiť v rýchlostných aktivitách (šprinty) a aktivitách silového charakteru, ako powerlifting alebo tréning v kulturistike. Pri špecifických druhoch športov, ktoré do práce zapájajú pomalé svalové vlákna (vytrvalostné behy, cyklistika…) sa užívanie kreatínových doplnkov neodporúča.

 

Ako kreatín správne dávkovať?

Bolo robených veľa porovnaní, ako je najlepšie kreatín monohydrát užívať, aby sa dosiahla jeho najvyššia účinnosť.  Tak ako ho teda dávkovať?  Prvých 5-7 dní sa berú 4 dávky denne po cca 5 gramov, rozdelených rovnomerne počas dňa, jedna z dávok najlepšie hneď po cvičení, ďalšia ráno. Kreatín je najlepšie piť PLNE ROZPUSTENÝ – napríklad v teplom nápoji, s rýchlimi sacharidmi ako napr.- glukóza, maltodextrín a pod (dávky od 30 gramov osamote do 90 gramov v po tréningovom nápoji). Po týchto 5-7 dňoch sa prechádza na 1-2 dávky denne, najlepšie po tréningu a/alebo ráno. Počas užívania kreatínu je potrebné prijímať dostatok tekutín.

Nárast hmotnosti suplementáciou kreatínom

Podávanie kreatínu je spojené aj s nárastom telesnej hmotnosti. Obvykle sa jedná o prírastok 1-2kg, ktorý užívateľ nabral za dobu 4-5dní od začiatku užívania. Nárast môže byť aj vyšší, niektorí športovci udávajú nárast hmotnosti až 4-5kg. Tento rýchli nárast hmotnosti je zrejme spôsobený z prevažnej väčšiny vodou, ktorá je so suplementáciou kreatínom vždy spojená. Toto “zavodňovanie” nie je negatívne, ako uvádza množstvo laikov. Tekutina je naviazaná do svalových buniek, kde plní svoju funkciu.

 

Aké dostupné formy kreatínu poznáme?

Na našom trhu sa nachádza veľké množstvo kreatínu ako napríklad: Kreatín mnohohydrát, Kre-Alkalyn, ethyl-ester, Krea-genic..a pod.

Kreatín mnohohydrát – je najlacnejšia forma  a tvorí základú zložku pre výrobu tzv. “vyšších” foriem kreatínu. Osobne ju považujem za najúčinnejšiu formu.

Kreatín ethyl-ester – je forma kreatínu, na ktorý je naviazaná esterová väzba. Estery majú väčšiu schopnosť dostať sa do svalových buniek.

Krealkalyn – Krealkalyn je kompletne stabilná forma kreatínu, ktorá sa dostane do krvného obehu a následne do svalov neporušená a v plnej kvalite i množstve. V dnešnej dobe existuje len jedna technológia výroby zaručujúca 100 % využiteľnosť a žiadne vedľajšie účinky, a tým je produkt Krealkalyn.

Dúfam, že sa Vám môj článok páčil.

 
 
 


KOMENTÁRE


© 2014 CVIC.SK | ÚVOD | KONTAKT | admin